Invatam ceva din asta sau …

O poveste interesanta, am citit-o in mai multe locuri de exemplu aici .
Ce pacat ca este doar o poveste …si in loc sa gandim profund la ea incercam mai degraba sa ii gasim neajunsuri, fisuri, inutilitate, imposibilitate …

Si nu e vorba despre a nu lucra, a nu te dedica, a nu pune pasiune, ci din contra, e vorba despre A FI FERICIT PRIN LUCRURILE CARE ITI ADUC PACEA , SI CARE ITI SUNT SUGERATE PRIN NATURA TA , asta cred ca este ideea…

 Un om de afaceri american statea langa chei, intr – un mic sat mexican de coasta, cand un pescar isi trage barca la mal. In barca erau cativa pesti frumosi. Americanul il felicita pentru pestele prins si il intreaba cat timp i – a luat sa – l pescuiasca.
– Foarte putin, a raspuns mexicanul.
– De ce nu stai mai mult pe mare sa prinzi mai mult peste ? a intrebat atunci americanul.
– Mi – ajunge sa – mi intretin familia, i – a raspuns pescarul.
– Si ce faci in restul timpului ? a vrut sa stie omul de afaceri.
– Dorm pana tarziu, pescuiesc putin, ma joc cu copiii, imi fac siesta impreuna cu nevasta – mea, in fiecare seara ma plimb prin sat, beau un pahar de vin si cant la chitara cu prietenii. Domnule, am o viata plina si sunt foarte ocupat, a incheiat pescarul.
– Uite, il ia peste picior americanul. Am studiat Economia la Harvard si te pot ajuta. Ar trebui sa pescuiesti mai mult si cu banii pe care – i castigi in plus sa-ti cumperi o ba rca mai mare. Cu ceea ce castigi de pe urma barcii mai mari iti poti cumpara cateva barci si mai tarziu chiar o flota de pescuit. In loc sa vinzi pestele prin intermediari, il poti vinde direct la o fabrica, iar mai tarziu iti poti cumpara propria fabrica de prelucrare a pestelui. Ai putea astfel controla produsul, procesarea si distributia. Va trebui sa pleci din sat, sa te muti in Mexico City, apoi la Los Angeles si, mai tarziu, la New York, de unde iti vei conduce afacerea tot mai infloritoare.
– Si cat va dura sa fac toate astea , senor ? intreaba pescarul.
– Vreo 15 – 20 ani, raspunde americanul.
– Si apoi ?
– Apoi vine partea cea mai buna, rase americanul. Iti vinzi afacerea si devii foarte bogat ? ai lua cateva milioane.
– Milioane, senor ? se mira pescarul. Si dupa asta ?
– Dupa asta te retragi din afaceri, te muti intr – un satuc de pescari pe malul oceanului si te scoli tarziu, pescuiesti putin, te joci cu copiii, iti faci siesta impreuna cu sotia, te plimbi seara prin sat, bei un pahar de vin cu prietenii, cantati la chitara…

Advertisements

1 Comment »

  1. Domn, da de la ţară said

    Din Dej, din Dej, chiar de lângă … (nu cred că poţi citi cum se cuvine)
    “Aşchia nu sare departe de trunchi” este un proverb românesc ce nu are esenţa în parinte beţiv = copil beţiv, în părinte techergheu = copil infractor sau mai rău ci poate în fiecare dintre noi.
    Ar merita amintit “Green Green Grass of Home” preluat de Tom Jones http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Green_Grass_of_Home .
    Îţi doresc să ai puterea, înţelepciunea, răbdarea şi norocul să poţi să te (re)intorci nu să te muţi … după ce o să te retragi din afaceri.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: